Gegrilde zalm met sinaasappel-honing glazuur en geroosterde pompoen

grilledsalmon

Dit gerecht combineert de frisse smaak van citrus met de diepe, aardse tonen van pompoen – perfect voor een nazomer- of herfstdiner. De zoet-frisse marinade tilt de zalm naar een hoger niveau, terwijl de pompoenblokjes zorgen voor een verwarmende touch. Met een paar handige keukenhulpen wordt de bereiding niet alleen eenvoudig, maar ook leuk om te doen.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 zalmfilets (150 g per stuk)
  • 2 sinaasappels (sap en rasp) – uitgeperst met een citruspers
  • 2 el honing – nauwkeurig afgewogen met een digitale keukenweegschaal
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt in een minihakmolen
  • 1 kleine flespompoen (ca. 600 g)
  • 2 el olijfolie
  • Zout & peper
  • Verse tijm

Bereiding

1. Marinade maken
Pers de sinaasappels uit met de citruspers en meng het sap met rasp, honing (afgewogen op een digitale keukenweegschaal), sojasaus, gember en knoflook.

2. Zalm marineren
Leg de zalmfilets in een schaal en giet ⅔ van de marinade erover. Laat 20 minuten intrekken in de koelkast.

3. Pompoen roosteren
Snijd de flespompoen in blokjes van ca. 2 cm en meng met olijfolie, zout, peper en tijm.

Plaats in de ene zone van de dual zone airfryer en rooster op 200°C gedurende 18 minuten. Schud halverwege.

4. Zalm bakken

Dep de zalm licht droog en plaats in de tweede zone van de dual zone airfryer.

Stel in op 180°C, 10–12 minuten.

5. Glazuur afmaken
Verwarm de overgebleven marinade zachtjes in een pannetje of met behulp van een waterkoker (met open deksel om niet te koken). Laat iets indikken tot een glazuur.

6. Serveren
Schep de geroosterde pompoen op de borden, leg de zalm erbovenop en bestrijk met het warme glazuur.Werk af met extra sinaasappelrasp en een takje tijm.

Tip

Serveer dit gerecht met een frisse salade of couscous. Sluit de maaltijd af met een ijskoude chai latte of espresso-tonic, eenvoudig gezet in de ice koffie- en theemaker.

Volgende lezen
Krokante gnocchi caprese
herfststamppot