Herfstsalade met geroosterde pompoen, feta & honing-balsamico

herfstsalade

Een lauwwarme herfstsalade vol kleur en contrast: zoete, geroosterde pompoen, zoute feta, knapperige noten en een frisse honing-balsamicodressing. Perfect voor een doordeweekse avond of als feestelijk bijgerecht. Serveer direct na het roosteren voor de mooiste balans tussen warm en fris.

Ingrediënten (2 personen)

Salade

  • 300 g flespompoen, geschild en in blokjes (ca. 2 cm)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl honing
  • ½ tl kaneel
  • Zout en zwarte peper
  • 75 g veldsla of jonge spinazie
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 2 el walnoten, grof gehakt
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • Handje granaatappelpitten (optioneel)

Dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl honing
  • ½ tl milde mosterd
  • Zout en peper

Benodigdheden 

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden
    Schil de pompoen met de elektrische aardappelschiller. Weeg 300 g af op de keukenweegschaal en snijd in blokjes.

  2. Kruiden
    Meng de blokjes met olijfolie, honing, kaneel, zout en peper in een kom.

  3. Roosteren
    Verwarm de airfryer voor op 190°C. Verspreid de pompoen in één laag en rooster 15–20 min. tot goudbruin en zacht; schud halverwege even om.

  4. Dressing
    Klop olie, balsamico, honing, mosterd, zout en peper door elkaar. Voor een zijdezachte structuur kan dit kort in de blender.

  5. Opbouwen
    Verdeel veldsla/spinazie over borden. Voeg warme pompoen, rode ui, walnoten, feta en eventueel granaatappel toe. Lepel de dressing erover.

Tips & variaties

  • Extra crunch: rooster de walnoten 4–5 min. mee in de airfryer.
  • Zachter van smaak: vervang feta door zachte geitenkaas.
  • Compleet diner: serveer met plakken warm brood uit de broodbakmachine.
Volgende lezen
herfstquiche